sila lah topong yaa

Saturday, June 25, 2011

♥ makan tengahari

 

buka2 peti sejuk ader ikan ni jer...dok fikir2 sesuai msk aper erk ikan talapia bela nih...co'z ikan nih bau dia x brape syokk..klu takat goreng cenggitu gerenti x leh masuk tekak nih.. Tinkkk haa idea aku dtg tuk msk ikan nih sweet sour...ok ngak simple

** Talapia Sweet Sour~~  ni lahh hasil 15 minit jek masak..sesuai utk ibu2 bkerja :)

Resepi :

*1 ekor ikan talapia
(goreng hingga garing nk bes lumurkan ikan ngan serbuk kunyit+garam+ tepung jagung skit)
~~ setelah garing,angkat letak kt pinggan...
~~pastu ape cuci la kuali tu lakss tuk masak kuah tabur dia pule..nih kes kuali aku cume 1 jer..hehe
~~bahan tuk paste kuah tabur >>>

Bahan tumis sekejap je
*3 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
(ditumbuk sparuh lumat)
 *seinci halia
(hiris-hiris jer)
*1/2 sudu besar cili kisar/cili kering/cili giling 
*sos tomato
(klu x der sos cili pun x per just nk kasi ala2 pekat kuah)
*2 susu besar gula 
*garam 




Bhn hiasan penyedap rase Sweet Sour ~semua potong dadu  
* timun
*nanas
*tomato
*cili bengala
(ade 3 kaler ijau,merah,kuning~~ikut suke pilih,cili ni mahal skit but sedap&wangi..x de cili besar pun okehh) 

~~ dh rate gaul semua bahan tumis & hiasan tu agak2 sparuh masak...klu lembik sgt x bess, angkat & terus la siram kt ikan yg tlh disiap goreng tdi...





Thursday, June 23, 2011

♥ ** see animal @ zoo negara

tiap ari nk rebut2 remote control astro ngan Eiman...x kira la pagi ke petg ke mlm apa kn giks..aihsss kaco jek la bujang mama neh...mama nk nengok drama x kasi can yerk..3 channel peberet dia>>wild x pong ceria x pong national geografi...ayat  tuk mr Eiman"mlm neh citer anto..mama dh cop taw...Eiman takot nyuruk blkg abah...neh mama dh get ready bantal bucuk Eiman wt tutop muke"...hehehe...ntah aper tetibe ari tu Eiman leh kasi can laks aku nk nengok citer, klu cm biaser tu kene la nunggu dia titun ZZzzz dulu baru leh nengok citer pepuas...baru la aku tingat..hohoho abah dia dh janji nk bwk pi zoo cuti sabtu nanti nengok animal rupernyer siang tu...patutt laaaa ada baekk ini mlm...hushhh main win win yerr ngan abah...kate2 emas yg mmg susah nk kuar dr mulot chumelll dia neh " OK mama nenyok laa" ^*^ kizZz to Eiman laa


** first snap sesampi je masuk...hee iskhh syokk nyer Eiman nengok kolam hippo tu...ajak pose ngan abah pun dia dh x hirau.. :)..heee al maklum laa slame neh nengok kt channel wild jee,,,,

** abah & mama 'A' for Adult...Eiman 'C' for Child...hehe rege kene check kt www.zoonegara.com.my

** shot joker abah & Eiman yg dh kepenatan x-plore zoo


  ** acah-acah kasi dia mamam lobak...uishh klu la dia naek minyak melompat dr longkang tuh...weee ngeri
** haaa punyer la panjang belalai dia leh capai  lobak dr tangan aku..heee bess plakss...memula tu  takott nengok rupe kulit dia...agak2 dh brape lame idup erk...kedut seribu..ihikss

~~ cukup teruje bile tgk beruang neh leh wt aksi ala2 sarkiss...

~~ "mama...mama...dia x gigit tgn mama ke...eeee Eiman takoT nenyok gigi dia arr"  heee  nengok tu Eiman siap pegang tgn aku takot kene mkn dek ruse tu..ihikss sayang mama   


** big turtle

** muker cuak Eiman  tgk tiger dr jauh.. and soalan2 yg wt otak aku ligat b'putar nk jawab...(1)"'mama kanape tiger tu becar sgt tak macam book Eiman pun"... (2)"mama ngaper tiger duduk jauh-jauh...kt tv olang inglishh boleh dekat-dekat"... ni patung je boleh dekat ye mama...hihi ;P

** tiger yg Eiman asik tgk dr jauh~~ tgh asah kuku..cm spesis kucing ngak  menatang ni
** bangau2 ni laa yg leh terbang smpi kt umah aku...pandai lakss dia balik sarang dia kt zoo 


                

** haha :) baboon tgh carik kutu kt badan

** hippo kuar dr rumah slps di kasi makan...nak merendam bdn la plaks kan...kolam jakuzzi dia ;p

** iguana yg cukup big pd pandangan aku...tpi dia nih spesis malas...x gerak2 pun dr situ




Wednesday, June 22, 2011

♥ ** pekasam Oh Pekasam..


** selepas digoreng gune ckit je minyak + garam...utk x lekat kt kuali
** kari ikan kembung ~~ ala gulai nasi berlauk(kukus)

 ** menu dinner abah,mama & Eiman~~ kebun style..ihikss

5.04pm... perOt aku dh mule b'keriott kerioTtt..aduishhh mmg x reti nk b'tahan lame nehh...zupppp terus teringat ikan pekasam yg ku oder dr opismate yg baru lik dr N.9 katenyerr...tpi aku x tanye lakss ape name tmpt dia oder pekasam tu...ari tu rase mmg mabelesSSs lah...mmg betul laa kn biz melayu ni..klu makin sedap makin ramai pembeli makin up lahh plakss rege dia..disebabkn nk meratah beli la ngak dgn rege RM3.50 tuk 2 ekor...huhu padan muker ...disbbkn dh perOt aku b'gendang hebatt..kene lakss peberet tekak aku...x hengatt dh semua tu...ratahh licinn tinggal la btg tulang kt tengah tu jerr...hehehe beSSss kene plaks mkn ngan nasi panas bungkus daun pisang...aishhh..mmg aku x sentuh yg laen dahh...hehe mkn cam nk pi b'kebunn laks plak...tingat mase aku kecik2 dlu mak aku bekalkn nasi cam neh bile bapak aku nk pi kebun ;) missSzz la mak


Tuesday, June 21, 2011

♥ fresh flower ^_~ by adan.biz

~~ seriuss sweet sgt...idea tuk letak flower cam neh kt ujung katil aku...weee

~~ nice kaler soft jekk...i like
~~ tenkiu adan.biz yg kasi aku idea2 fresh neh utk aku m'operate hiasan rumahku..huhu
~~ seri bunge merah m'hangatkn suase mkn mlm..ecewahh candle light dinner pun bess nih