sila lah topong yaa

Monday, February 24, 2014

♥ Malam Gemerlapan PDT Hulu Langat "DEMESNE"2014
















♥ Amalan Pemakanan Sunnah Rasulullah S.A.W

Amalan Pemakanan Sunnah Rasulullah S.A.W
Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Apa kabar harini? Harap sihat2 hendaknya.

Pagi jejalan kat blog atau lebih dikenali blogwalking, terjumpa pasal pemakanan sunnah atau lebih dikenali dengan diet Rasulullah SAW. Kalau kita memang makan je, tibai je kan. Bukan apa, kekadang lupa itu yang jadi ntah apa2 kan seperti makanan darat campur dengan makanan laut. Sebenar memang tak elok ye.. baca seterusnya kalau nak tau kenapa.

Apa2 pun jom la kita usha amalan pemakanan sunnah Rasulullah SAW, semoga bermanfaat ye. Sharing dari blog amyvtec.blogspot.com



1. JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal
inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.




Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH: KOKTEL




2. CARA MAKAN

A. JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

B. TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

C. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

D. Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nampak memang biasa.. tapi, kalau tak percaya…cubalah… Pengaruhnya tidak dalam jangka pendek…..
Akan berpengaruh bila kita sudah tua nanti. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu.
kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap
kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kitaboleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah
jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah
membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang
membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).


kredit amyvtec.blogspot.com/

Tuesday, February 18, 2014

♥ Tidur laa wahai Arjuna Seri Beta


# serius lirik ini utk kamu wahai anak...bonda umpama lilin...arjuna & seriku ingat lah landasanmu di kala dewasa kelak




Arjuna Beta - Fynn JamalVerse 1

Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

Sunday, February 16, 2014

♥ Trip Langkawi Precious Moment - Part 3




hari ke-2 pagi : trip kitorg menjejak plak ke Tasik Dayang Bunting & Pantai Beras Basah








                      











Tasik Dayang Bunting yg mpunyai crita rakyatnya tersendiri...byk mitos yg menceritakan kisah tasik ni...aku bukn ank jati langkawi so x leh nak citer banyak la kan...



 Kat sini la burung2 helang berlegar2 & berpusing2 arah tempat yg same...aku pun pelikss ngaper kat sini byk helang berlegar2...ape yg dicari...maybe kat sini la sarang dia & tmpt makanan nya yg sesuai...maybe dgn itu juga la pulau ni glemer ngan gelaran Pulau Lang- Kawi kan..




Pantai Beras Basah...perghhh air dia yg jernih & sejuk nyaman...membuat keterujaan yg melampau...syokk la...tpi nak ke sini kene melepasi pulau dayang bunting & pulau lang...agak jauh dari dataran langkawi...package hotel+ transport utk gi pulau2 ni...bess kann...so x nyah susah2 nak cari boat utk ke sini 















hari ke -2 petang : masa untuk balik KL..huhh! penat puas perghhh shopping...sayonara...moga kite btemu kembali next time...luvly lang island