sila lah topong yaa

Monday, March 31, 2014

♥ Biar Bintik Hitam Di muka jangan Bintik Hitam Di hati !!



Peringatan buat diri sendiri juga. Biar orang sakitkan hati kita, jangan kita sakitkan hati orang. Orang bukan tahu kedudukan/ keadaan kita di kala ini. Susah senang ranjau duri takkan kite nak bongkar kt satu satu orang mohon simpati....hanya tau mencerca dan meng'andai nilai dengan prejudisnye tanpa diselidik knape begitu jadinyer sesuatu itu. Jagalah hati kita supaya tak tumbuh bintik hitam tu. Kekadang tanpa kita sedar, ada orang yang cuba sakitkan hati kita secara psychology. Betul tak? Tak per lah...di persilakan. Aku tak nak tambah kan bintik hitam pada hati aku nih. Cuma pesanan aku untuk orang² yang macam ni:



 

kita kan manusia biasa..bukannyer sempurna dr serba serbinya..kdg tanpa sedari itu kekurangan kita...jgn la m'hukum dgn membenci...doakan lah kita agar di landasan kembali ..
"moga kita antara yang bersih hatinya...aminn"

'SILENCE IS THE BEST REPLY TO A FOOL'

thanks to http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com bagi permisi sama aku sharing ya

Friday, March 21, 2014

♥ Ramadhan 1435 >>>100 Hari Lagi...


;)) dah ganti ke posa tahun lepas beb!
Rasa mase yang berlalu singkat sgt..tup! tup! ramadhan rupenyer semakin menghampiri...alhamdulillah ku diberi peluang olehmu utk merasai nikmatnyer bulan mulia ini...
ku rase cam baru jer sambut raye aritu wif family @ Sabak Bernam
bulan ni la kite nak gande gande kan perkara baik yepp...not not perkara2 jahat & busuk taw ;))


...mengimbas kembali memori bsame my family terase sayu...airmuke mak membuatku terase sebak..betapa sabar & tabahnye hatimu wahai ubu membesarkan kami semua hingga kini m'besar membawa bersama nasihat & tunjuk ajarmu yg amat berharga buat kami semua...kini baru ku tahu betapa cekalnyer hati seorang wanita bergelar ibu setelah apa yang ku rasai kini....terima kasih tak terhingga mak membesarkan kami dgn jerih peritmu...takkan ku lupa jasamu itu wahai mak...bukan semudah itu mak membesarkan kami menjadi seorang insan...ku harap dengan redhamu juga, aku dapat mendidik cucumu seperti anak2 mu...ranjau hidup beronak di metropolitan ini menagih usahaku yang lebih gigih utk mencorak anakku agar menjadi insan di landasan yg diredhai olehmu ya Allah swt...amin>> ya Allah ku panjatkan doa padamu agar kami sentiasa di bawah lindunganmu & diberkati selaga usahaku ini...


Airis wif embah ..cer nengok muke jawe ke muke bidayuh..hahaa

balik kampung tak sah mesti singgah pantai BNO (Bagan Nakhoda Omar) ..tu la satu2 nyer pantai yg bess pun kat Sabak Bernam tu haa...aktiviti family petang ari kan...klu dah nampak air tu joran & lengan tu mule la gigil gigil nak mencampak umpan..huhu...dapat x dapat lain citerr...klu dapat besoo tu kire bonus la ken...tpi takat ni dh dekat 10 kali pegi campak ...huh! mmg x mengena lgi ikan besoo 1 kg pun...yo laa tepi2 pantai ni ikan ape yg besoo ade pun kan...paling idak yg ado dukang/duri/gelame hahaha paling hampeh ikan buntal ko jah..

aku tak la dok layan mancing sgt..takat m'giring diorg joo...niat sbenar aku nak makan jooo haa ;)) mama yg kuat makan ni..PANTANG!...pantang nmpk sedap beb! ...lagi sedap meratah udang2 besooO tergolek golek lam pingggan mee udang banjir tu drpd dok ngadap joran harap digayut dek ikan buntal..hahaha jgn mare en.abah & en. abg sayg ekk

uhukk.. x sempat laks nak snap gambr mee udang banjir tu.. mlayan syiokk hirup kuah mee...lupe langsung nak amik gmbr wat korang terliur kan...next time laa ;))





Wednesday, March 19, 2014

♥ Lepak Santai @ Taman Tasik Cempaka Bangi

Aktiviti ujung minggu memang tak lepak kat umah jerr...klu tak kluar pagi..petang tu mesti kene kluar bawak my kids tu amik angin...klu idak aku yang berangin melayan diorg tu menggasak dlm umah...diorg tak brape hepi klu ajak pi windows shopping belek2 baju tau belek2 barang dapur nih...ofkoss aksi tarik2 baju tolak2 kaki terjadi kat situ..haipsss sungguh aku rimas...so tuk mengelakkn adegan cegitu tjadi baik mama bawak korang outdoor ken...

Tak payah bawak jauh2 pun...pegi jer la taman tasik ni dah ok...and dh cukup wat korang bahagia ken..antara taman rekreasi yg terbesar & terfun la wat bebudak kat mukim Kajang nih...selain fasiliti nyer yg banyak tuk bebudak tgh nak membesar ni m'explore, taman ni juge amat bess tuk aktiviti satu famili lepak2 king...makan2 & mini sport family...

Bukan shj baik tuk stamina bebudak tpi mak budak yg dh mule m'boyot cam aku nih pun wokeh juge...hikss tlebihh suda makan ken...aktiviti tgh/ ujung bulan tempat camni la sesuai bwk bebudak tu...save poket mama & abah korang kan...tak der la kes merayu2 nangis2 nak men game tau minta mainan bagai...kes canye beb klu pulus ciput dok berwindows shopping beb!..heee


Taman ni ade 2 side...side A sebelah library awam tu agak lama skit...but nice tuk berjongging kuatkn stamina, bermassage kaki pijak2 batu...ade juge taman kanak2 site tu...sesuai tuk kanak2 under 3 year..coz playground dia tak tinggi2 cam Airis main nih...taman yg airis snap gambr bawah ni taman side B...playground dia selesa sebab baru lagi & lantai dia rubber...safe tuk kids yg tgh melasak lari jatuh2 nih...part nih jer la Airis leh main pun..heee



Banyak aktiviti leh buat kat sini...bagi parents yg nak hepi hepi leyang kat sini la tempatnyerr...kot nak main kat umah kang sangkut plaks kt wayar letrik tu pulak ken...tak pun belit kat pokok pelam umh jiran sblh tu..haaa naya mak nak turunkan...tak nyah sesusah nak pi beli kat luar...kat taman tu pun dah ade siap jual macam2 design ade koo...cume yer la klu nak murah skit maybe kat luar tu lgi ok kot...korg nengok tuh cam burung helang besOo je gamaknyer...


eksen jer abah tu menackle bola kan siap hanpon kt tangan pakai capal jepun..haha...si anak bukan ken main ngan kasut futsal nyerr...


haaa abah bleh ke tu tangkap bola Aiman sepak tu...huhu cunggap nak kejor ngan capal tu bah uiii...mama dah kate pakai la sport shoes...xmo kan... xpelaa kan bukan pro sgt pun memain jer kuar peluh seskit ;)) ...abg Aiman main bebetul kt akademi yerr...kt tmn ni warm up jer kasi improve stamina abang.




hikss adik Airis surender nak tackle ball abg...asik nyer x dapat...awak tu gegirl toksah la nak berebut ball tu ngan abang..meh sinih maen bubble ballon...fun kan Airis...1 mangkuk RM2 je package ngan batang bubble tu skali...but mama pilih talam plastik ni...senang skit Airis nak tenyeh2 air bubble tu..

hmmm sah2 abang pun nak join maen giant bubble nih...tinggal dah ball tu...ader yg lebih fun nak maen kan...klu abis bleh refill lagi...klu nak beli sbotol pun ader jual kat sini..haaa main la puas2...main dia x perlu la nak tiup2 cam small bubble tu...juz halakan batang tu arah lawan angin... haaa camtu la jadinyerr...bess kan..bukan bebudak jer tu yg sakan nak main...aku pun berebut2 nak join skali..hahahha syiokk kecik2 dulu xde main mende nih.. heee ;))






diorg tu ader bukak booth kt putrajaya ngak...kt bangi nih mmg ape yg x leh wat bisnes ..ramai parents yg makan gaji ...so mmg masyukk la sesape yg nak bukak booth niage kt sini...cam besss jer tengok $$$ masuk balang duit peniage tu....heee ckp juge kt en.somi...xmo ke kite try juge jual2 jajan ke air ker kt sini wat part time ujung minggu...tambah duit poket jah...hmmm sepi jer muke tu bile mama ckp nk join niage,...xper la abah bukan jiwa bisnes kan..berlalu jerrr la niat tu...org kate klu nak niage ni kene jgn malu...klu awak malu mmg x berbisness lakan...



dah puas maen giant bubble meh laa plak kite nengok org maen water boat...dari jauh ku ingatkan org main kete control pakai enjin petrol tuh....makin dekat >>makin dekat >>aku ke tasik tu rupernyer water boat pakai remote control...terkinje2 la abg Aiman tu nak nengok smpi diorg tu abis main...ramai juge yg nengok boat tu beraksi...b'racing atas tasik mmg fun laa...so ke taman nih mmg x boring...macam2 ade....dah penat main laparrr plak perut ...so pekene la MDonald kat sebelah taman tu jerr...sesuai gituu