sila lah topong yaa

Thursday, September 11, 2014

Chenta Merah Hati





Finally siap juge aktiviti mengecat sudut living hall kitorang...walaupun agak rumit dan mencabar tapi disebabkan nak menyambut lebaran punye pasal, gigih juge menyiapkan kerja2 mengecat ni
Ruang yang kecil tidak bermakna tiada cabaran & sudut2 tipikal yang dilalui...mmg menguji kesabaran en.somi bila cat colour land yg kitorg beli disangka berkualiti & mudah dicat tapi sangkaan kitorg mmg silap...
sekali pandang mcm senang je kan nak cat ni..kaler nmpak rata padahal sapuan kaler merah tu sampai 3 lapis kitorg pakai...nak kater roll cat basah takde la plak...cat susah nak rata asik nmpk jalur...tu yang sampi 3 lapis duk mengeroll...huiii basah kuyup en. somi membikin...
disebabkan cat ni susah nak rata...campuran dia sprt ada lapisan plastik..salesman cat tu kata ,cat ni mudah dipadam kalau ada kekotoran...mmg la uii tpi dr segi penjagaan lepas ni agak sukar co'z mudah tercalar & terkopek ...dah terkopek cacat la kan nampak undercoat kaler putih tu...heee geramm juga...dah la susah nak cat...bile calar x leh adjust dah...nmpak kaler putih dalam...
 
 
 
 
untuk border wall pula kitorg pilih kaler dark grey...Nampak kat situ kombinasi terang vs gelap...agak moden style kate en.somi...
utk dark grey kitorg amik keputusan utk campur dgn cat undercoat warna putih (cat kapur)...tak la berpeluh sgt dibandingkan cat kaler merah jenis Vinyl Silk tu
 
 
Untuk menaikkan seri ruang border antara kitchen ngan living tu ...aku tambah dgn tirai benang nyilon kombinasi hitam & putih...takde la nampak sgt kitchen yg agak serabut kadang mase tak sempat nak kemas...biase la mak yg bekerja dan tgh ade anak yg nak membesar ni...kadangkala kitchen tu tak la kemas sentiase...huuu....mase beli tirai tu takde la set sekali ngan manik ball jurai ....aku saje tambah utk nampak vintage skit kat situ ;)... manik tu bleh beli pakai meter kat KK Home Deco
 
 



 
 

Ruang rumah kecil cam nih harus diselangi ngan aksesori pantulan cermin & karpet berwarna menonjol utk menyerlahkan lgi suasana ...semua ni aku dapatkan kat Nilai 3...semestinya harga berlainan...pandai2 la tawar shingga habis murah harga ...tengok tu Aiman Zharif & Airis Zara cukup suke berlegar2 kat karpet bulu tu...nih pun pilihan kaler en.somi... cam zebra merah...garang gitu...tapi jage2 no minum2 makan2 yee sayangg...huu klu tumpah...muke mama pun la yg naik merah nanti ;))
 



Kusyen ni agak dah berusia..sejak kitorg baru2 kawen gitu...mmg kaler pun dah kusam kan...tengah tunggu sen jek nak tukar...tapi sementara nak tukar tu banyak pulak kehendak lain yg lagi wajib dipenuhi kan...so biar la dulu...slagi belh duduk ...pakai jer laa...
mate mmg dah sakit la nengok...bile nak sambut fmly & frenz dtg tu kdg agak segan...yelaa kan port utama klu lepak off coz la ruang santai...so utk menambah menarik & naikkan mood lepak aku tambahla kusyen kecik utk deco kali nih...kusyen  black silver & red rose kombinasi yg macth ngan konsep kaler living hall... ;)






family kecil kami @ rumah kecil kami ...luv u all muahhh



No comments: