sila lah topong yaa

Saturday, November 29, 2014

Finishing Geometri vs Stripe



Hujung minggu yang tak membosankan....mama mmg tak pernah jemu susun2 atur ruang agar nampak myerlah hanya bermodalkn baget yg ciput je... suda bisa menonjolkn sudut terpencil mjadi sdkit menarik ;)

Aku x brape rajin sbenarnya nak menampal silotip kertas dhujung sudut sblm mengecat agar cat x comot...letihh beb! ...slain tu aku rase agak membazir rasenye...bila dah abis cat silotop tu kene cabut & buang camtu je...3 kali baxir beb! ...$$$ masa & tenaga...





So ni lah penyelamat finishing " geometri line wall paper" ...material bkn dr kertas tpi gentian plastik...senang nk pasang x perlu la nak letak air dulu cam wallpaper material kertas...kene plak kaler dia macth dgn warna wall ...

Bahan2 gajet interior mcm wallpaper ni aku beli kat kedai MR DIY ..suda smestinya harganya murahh sgt beb!... dlm kelebaran 2 inci panjang 10 meter harga rm2.90...jimat kan...aku beli 2 roll utk bilik my kids tu... so far guna hanya 1 1/2 roll je...utk cantik aku sentiase gunakn prinsip  " yg class tak semestinya mahal yg murah tak smestinya low class "... hahaha bleh kn gitewww...hanya perlukn soft touch dr seni tgn mama ni jeww ;)




Tengok comot kn ujung2 cat klu sblm cat tak di cover ngan silotip putih tu..mmg cacat sakit mate je nengok kan nyerr...so tu la kerja mudah yg menyelamatkn finishing...di akhir cat hanya tampal wallpaper ni...dah tutup celaa ;)) ...vintage bilik pun jdi tambah menarik...menarik keww??? Huhuhu hanye korg je bleh menilai...









Wednesday, November 26, 2014

SEE BY CHLOE PERFUME



SEE BY CHLOE Women 50ml EDT- New!
Now SALE! - RM 160.00






Successor of the perfume See by Chloe is also based on apple blossom which is this time surrounded with a bouquet of fresh floral notes of water hyacinth and delicate jasmine, evoking freshness and power of blooming spring flowers and the awakening of spring. Base of the fragrance SEE BY CHLOE EAU FRAICHE offers and elegant and earthy shade of vetiver that rounds up the floral essence of the composition. 

Wednesday, November 19, 2014

Dilema Nak Hantar Taska @ Tadika...

Anak Saya 3 Tahun... Saya Nak Hantarnya Ke Tadika.....Boleh ke? Ataupun taska shj...



2 persoalan penting yang parents perlu tahu ialah berkaitan akta

a) Akta JKM menyatakan bahawa Taska untuk anak bayi - 4 tahun.

manakala

b) Akta Jabatan/Kementerian Pendidikan menyatakan Tadika hanya untuk 5 - 6 Tahun

Ini bermakna jika tadika mengambil anak-anak 3-4 tahun maka tadika tersebut telah melanggar akta pendidikan (jabatan/kementerian pendidikan). Jika dibuat report maka akan dikira salahkan akan tadika tersebut. Namun begitu setengah tadika buat juga sebab nak cover kos perniagaan.


Jika berlaku kemalangan ke atas anak 4 tahun dan ke bawah di Tadika, pihak kementerian pendidikan tak akan bertanggung-jawab sebab umur anak itu tak termasuk dalam aktanya.
Pihak JKM juga tak bertanggungjawab sebab ianya berlaku di Tadika dan bukan di Taska (syarat taska tersebut kena register dgn JKM).

So Ibu bapa yang anak berusia 1 hari hingga 4 tahun di tadika kena hati-hati sebab anak anda tidak dilindungi!!!!


Kita juga sebagai ibubapa perlu tahu apa yang diperlukan oleh anak pada tahap usia 4 tahun.

1.) Anak perlu dikemaskan 4 dimensi hidupnya iaitu aqalnya/inteleknya, rohaninya, emosinya dan fizikalnya.

Jangan terlalu tertumpu pada inteleknya sebab kita sebagai parents bertanding dgn kekawan sekeliling... sepatutnya kita kenal potensi yang kelebihan anak kita yang unik dan memang berbeza dgn yang lain.

Anak perlu dibangunkan emosinya sesuai dgn umurnya. Ini bermakna anak umur 4 tahun belum boleh diajar atau dimasukkan dalam sistem anak 5 dan 6 tahun iaitu sistem tadika.

Cuba kaji ada beza sistem tadika (yang kita agungkan/yang kita kagumi/yang kita taajjubi) dengan sistem taska. Selepas itu kaji pula sistem alHumairaa.....
Anak juga perlu kerohanian yang setaraf dgn umurnya dan begitu juga latihan fizikalnya..

Mari kita kaji ciri dan kriteria anak

1) "
Energetic" and "imaginative" best describe the 4-year-old. Often impatient and silly, they discover humor and spend a great deal of time being silly and telling you "joke." 

Ini adalah ciri pertama anak, adakah tadika menyediakan ruang ini dgn silibus yang padat, disiplin yang ketat dan guru kadangkala paksa budak dgn suara yang tinggi kena follow step by step as robot and not human being....

2.)" 
A 4-year-old's language may range from silly words such as "batty-watty" to profanity. Loud, boisterous laughter may accompany such language. Imagination suddenly becomes greater than life for the 4-year-old, who often confuses reality and "make-believe." Wild stories and exaggerations are common. Four-year-olds feel good about the things they can do, show self-confidence, and are willing to try new adventures. They race up and down stairs or around corners, dash on tricycles or scooters, and pull wagons at full tilt. You still need to watch them closely as they cannot estimate their own abilities accurately and are capable of trying some outlandish and dangerous tricks."

Ini pula ciri kedua anak yang suka cakap kuat, imaginasi dan konfus antara realiti dan suka reka cerita.....
Adakah sistem tadika menerima konsep ini dimana anak seperti ini akan dilabelkan oleh pihak tadika sebagai anak yang nakal dan melanggar disiplin serta tak beri tumpuan pada belajar.

3)
 "Cognitive Development
Are developing powers of abstracting, generalizing, and reasoning
Can follow 3-step directions
Can place objects in a line from largest to smallest
Can recognize some letters if taught, and may be able to print own name
Recognizes familiar words in books
Understands the concepts of tallest, biggest, same, more, on, in, under, and above
Counts 1-7 objects out loud - but not always in the right order
Understands the order of daily routines
Asks a lot of questions, including ones on birth and death
Enjoys singing simple songs, rhymes, and nonsense words
Learns address, and phone number, if taught
Names 6-8 colors and 3 shapes
Basic understanding of concepts related to number, size, weight, colors, textures, distance, position and time
Has long attention span and finishes activities 
"

Boleh ke guru di tadika yang terlatih untuk handle anak 5 - 6 tahun berinteraksi dgn anak 3-4 tahun?.... boleh ke mereka bersabar dgn 3 direction yang difahami oleh anak. Kalau dah bagi 4 arahan..... anak mula konfus..... kalau guna lebih daripada 3 patah perkataan untuk setiap arahan ...anak mula konfus.... boleh ke guru tadika bersabar dgn karenah itu?.

Anak suka menyanyi dgn irama.... ada ke sistem itu di tadika..... ???

4) Language Development

"Plays with words and sounds
May talk using some 'baby talk'
Ask questions beginning with 'what', 'who', 'where' and 'why'
May know more than 1,200 words
They can talk about yesterday and tomorrow"



5)
 Social and Emotional Development

"Appear interested in and responsive to his environment. Need a lot of opportunity for exploring, investigating and talking
Much more independent of adults than 3 year olds
Enjoy companionship of friend
More interested in people their own age
Play more in groups. Boys tend to prefer the same sex in play situations although both sexes seem to play with children of the opposite sex
Will reenact the roles of familiar adults in their daily environment. Imitates parent of the same sex, particularly in play 
Are more cooperative
Beginning to use words to sort out differences instead of hitting
Fairly confident
Beginning to develop some fears and anxieties need sensitivity, security from adults in dealing with these new concerns. Begins to understand danger - at times can become quite fearful. Also, has difficulty separating make-believe from reality.
Sometimes are physically aggressive and assertive
Enthusiastic (at times in a hurry)
Takes turns and shares (most of the time); may still be rather bossy 
Seeks out adult approval 
Understands and obeys simple rules (most of the time) 
Changes the rules of a game as she goes along likes to talk and carries on elaborate conversations 
Capable of feeling jealous 
Boastful - enjoys showing off and bragging about possessions 
Lies sometimes to protect self and friends, but doesn't truly
Understand the concept of lying - imagination often gets in the way 
May name call, tattle freely 
Likes to shock others by using "forbidden" words 
Expresses anger verbally rather than physically (most of the time) 
Still throws tantrums over minor frustrations 
Enjoys pretending, often with imaginary playmates 
Pretending goes far beyond "playing house" to more elaborate settings like fire station, school, shoe store, ice cream shop 
Loves to tell jokes that may not make any sense at all to adults 
Can feel intense anger and frustration 
Has vivid imagination and sometimes imaginary playmates"

Anak pada usia 4 tahun, membina skill sosialnya dgn banyak bermain, belajar sambil bermain, kurang disiplin, banyakkan meneroka, menilai, mengkaji dan bercakap.... adakah situasi itu wujud di Tadika? 



CADANGAN dari laman web untuk pendidikan anak 4 tahun ialah

Suggested Activities

Allow plenty of physical activities.
Provide simple games with rules so your child can learn the basis of cooperative play.
Provide music, songs, picture and storybooks, and plenty of opportunities for drawing and painting.
Give them lots of love, fun, approval and encouragement.
Goals
Stop violent behaviour
Super Hero play should have non-violent rules
Emphasize appropriate play
Do not react angrily
Rules about swearing must be in place
Teaching Responsibility: Chores can include Pick up Toys, Fold Dishtowels and Washcloths, Match Socks, Put small items in the garbage, Give food to pets, and Water indoor plants.



Akhirnya, terpulang kepada ibubapa kerana segala keputusan ditangan ANDA, setiap keputusan akan memberikan impak ke pada anak-anak yang mana hasilnya kita akan tengok bila anak ini dah membesar di sekolah rendah, sekolah menengah , universiti dan apabila mereka dewasa nanti.....

Kitalah yang mencorakkannya.......


Sumber http://khalifahkubestari.blogspot.com/2011/12/umur-sesuai-hantar-anak-ke-taska-or.html

Monday, November 17, 2014

Kuda Hitamku Alza SE ...Mimpi 2014




Betul laa pepatah Tragedi Oktober tu kene kt fmly aku..huuu syedey sgt...knape la ko kuda iswaraku majuk sampai camni ruper...ribut tak hujan tak..tupp tuppp berdentumm...ngam2 nak pi kenduri perot tgh bkeroncong kuat...alahaiiii nasib
tapi ape pun bukan salah kitorang... walaupun langgar belakang tetap kene saman kan...tidakkk! binawe tu U-turn tempat salah...dah tepampang besar signboard simpang tu tak boleh U-turn...ko buat jugak...dah la lane laju...mane dan kitorg nak brek klu kete depan dah stop mengejut kerana ko binawee...yg hampehnyer dia blah camtu jerr x sempat nak amik no flat ...klu tak Pak polisi kate boleh saman kat dia & claim insurans atas dia...haiii takpe nasib ko mase tu masih baik...tapi kemudian hari blum tentu hidup ko sentiase baik...tuhan tu maha adil...klu la mendajal org lain tak untung bagi ko...bukan dendam tapi gerammm kan...sesape klu terkena pun berperasaan camtu..huuu

mungkin disebabkan nasib ni la juga kitorang amik kputusan amik kuda yang baru ...mmg pun sblm dah congak2 nk amik new car mmandangkn fmly pun dh big...tpi x sangka la scepat ini,..
semua ni dah ditentukan olehnye kan...terima jelaa dgn redha...aku sentisa berdoa semoga semua ini ada hikmahnye & dipermudahkan jalan kalau itu rezki kami...amennn


Kuda iswaraku sekarang dirawat kt bengkel...syukur claim insurans lepas utk 2 kereta tu...kete depan aku bukan cecalang beb...alparhd !!...haaiii cabut bumper pun klu ko bayar cash...ade mampuu??





dah tiba masenye pun bertukar pd yg ini...tadaaa!!...rasa bahagia ;)) memandangkan ahli keluarga pun dh meningkat dewasa...4 seat mmg sempit ..klu balik kampong nak bawak barang pun bsumbat2...lagikan org lain nak tumpang...huuu sesak ...aku rela tinggal kt umah dari menyempit dalam kete...boleh gitewww anak2 jalan mama tinggal umah....cam sedeyyy kan ;(  zmn dh berubah...dulu x kisah pun bhimpit naik motor...tpi zmn skrg bhimpit naik kete pun dh perasaan tu x bahagia ;).. yela kn seiring dgn psekitaran...so mungkin ini juga doaku setiap hari dipermudahkan jalan & urusan kami...Alhamdulillah Allah itu maha adil...





ni model SE warna merah ...warna baru lambang Alza SE...tapi ntah la mata kitorg ni...choice black juga...banyak kali dah congak mane kaler yg besttt...depan mate nampak merah...bila jauh nampak hitam...aduhhh mmg susah bab2 pilih kaler nih...hitam nmpk smart....merah nmpk garang... putih nmpk sport...haa! camne tu.... tapi tulaa pilihan kitorg yg tak rajin nak wash kete selalu nih ;)) heee







hahaaa rase bahagia kan bila duk dalam ni ;))...boleh bcamping jahhh.... full spec...tapi kau akan rase tersepit skjp nanti bile nak pegi service...huuuu jgn enteng bab ni...klu tak mau tetibe stop tengah jln...mende semua pakai system beb...redha jela kumpul seskit gaji tu tuk service plak nanti kan...




kat sini la kitorg deal beli kuda hitamku...mmg bess la brader ni punye sale...dia under DDMS syarikat pengeluar terbesar Produa...loan senang lulus...3 hari je...kereta pun cepat keluar...seminggu setengah je dah dapat...besss kan tak sampai sebulan pun kadang tu yg que...
boleh lah deal ngan brader ni kalau nak mrase kbahagian tuuu...cewahhh


nak lebih spot produa bleh search kat sini : http://www.dmms.com.my/



Wednesday, November 12, 2014

Melangkah Untuk Masa Hadapan


ASB vs Tabung Haji



Seperti yang kita semua maklum, dividen dan bonus ASB adalah belum dikenakan zakat simpanan, i.e. 2.5% setahun. Manakala dividen dan bonus TH pula telah ditolak zakat sebelum diagihkan kepada penyimpan/pelabur.

Mari kita buat perbandingan ringkas di antara pulangan pelaburan dalam ASB dan simpanan di Tabung Haji (TH) bagi tempoh 10 tahun yang lepas (2003-2012).

Untuk memastikan hasil perbandingan yang lebih adil dan menyeluruh kepada semua kategori penyimpan/pelabur (sama ada pelabur/penyimpan jangka pendek atau panjang), kita buat 2 jenis perbandingan - (1) Pendapatan Dividen Sahaja; dan (2) Pendapatan Dividen + Bonus 

# Dividen dikira berdasarkan baki simpanan terendah setiap bulan untuk tempoh 12 bulan manakala Bonus dikira berdasarkan baki simpanan terendah setiap bulan untuk tempoh 10 tahun.


Perbandingan 1: Pendapatan Dividen Sahaja









Perbandingan 2: Pendapatan Dividen + Bonus







Berdasarkan angka-angka di atas, kita semua boleh membuat rumusan jenis pelaburan mana yang lebih baik.

# TH juga menyediakan kemudahan penama sekiranya apa-apa yang tidak diingini berlaku kepada pelabur/penyimpan.

# Bila TH dah tolak siap-siap zakat simpanan ni, senang lah sikit. Bukan apa, kadang-kadang disebabkan kesibukan tugas boleh menyebabkan kita terlupa untuk membayar zakat simpanan.
# TH juga boleh potong gaji siap2 masuk dalam slip gaji tau pun transfer mlalui online banking...dah mudah kat situ kan...tak perlu laa nak menunggu amik nombor bagai kat bank tu...huh cukup tak rajin...& pastinyer tak tersimpan nanti...

# TH dan yg semestinya kita dah pasang niat awal nak ke sana ( Baitulllah ) ameenn...




Yeahh kitorang suda...jommm korg follow! ...."skit2 lama2 jdi bukit " giteww ;))