sila lah topong yaa

Monday, November 9, 2015

Trek Batuan @ Broga Hill Semenyih


07 November 2015 tarikh yang tak plan pun nak berhiking ke Broga Hill tu...
lepak2 sembang waktu lunch kat surau  hari rabu aritu la terkluar crite...
memasing tanye ape aktiviti hari cuti sabtu kang....
zetyy bukak cite kate nak pegi hiking ngan member roomate kate nyer...
hakak2 ni pun menyebok lak mengoper diri...hahaha bleh ke kitorg join sekaki...
sajer nak warm up body yg dah lembik sane sini tuh...
huhuuu lame seyyy tak xcise...ade rase lemau gak la kat opis...


jam 6.00 pagi kitorg bertolak dari Bangi...huhhh terlambat laaa...
ikut time patut bertolak jam 5.30 am
subuh pray kat semenyih je...tup..tup..makcik2 tak menyempat laa nak mengejar kabus pagi...
so far klu hiking awal subuh...bleh la tengok matahari pagi terbit disulami ngan awan kabus..
huhhh syokk...takpe la kan ...ni first time makcik berhiking...
next time set mase bestt skit...
note: gambar tak brape nak cantik...henpon ajer kan...hewww ;)






START point tuk mendaki...dah cantik tempat ni...
semua sign board & tunjuk arah d'sponser oleh RHB Bank...
setiap liku trek ada tunjuk arah....insya allah tak sesat la kat sini...
lagipun trek laluan bersih disebabkan sini antara hill yang ramai pengunjung utk membuat pendakian pertama...
so dont worry la pasal pacat ke hapa...
 ;) note: aku yg dah geli gelaman ngan mr.pacat






Mula2 mendaki biasalah semangat membara giler...senyum2 ..gelak2..wat2 peszz wat2 lek...
tapi bile dah 15 minit berlalu menurap tanah bukit mule la tpancar kemerahan muke menahankepenatan.
Muke orang menyesal naik pun ade...hahaha
Laluan utk naik ke atas sampai check point pertama memang betul2 menyeksa lutut, peparu, betis kaki apakan lagii..huhh!..letih yg dicari..hahhaha
ada ngak rase nak patah balik pun hadooo ..huuu






 pesszzz ...tengok laluan trek bersih kan..haha tak menyempat rumput nak tumbuh laa...
cepat jer kene lenyek...ramai pengunjung sini...klu lambat sampai... park kete susah nak dapat...
cerun yang curam...don wori! tali pun ade dipasang utk memudahkan pendaki support ur' body...
badan makcik yg dah 60kg ni mau terhuyung hayang nak bergayut klu tak de tali ni support...
tenkiu RHB bank atas kemudahan ini ...heee












Fuuhhh! keterujaan nyer tak menahan rasee....
sampai sudaaa Puncak Tinjau Pertama 2th Viewing Check Point
ku ingatkan dah sampai puncak tadi...hahaha rupe nyer ade last step lgi utk sampai ke Puncak Broga..
rilekss dont rush..."Take Your Time",...huhuu
ambik la gambar puas2 kan...walaupun hakikatnyer tak la puas sangat ngan camera henpon ku ni..
hahaha syukur la dari xde kan...yg paling terkilan zetty lupe la palk nak bawak monopod dia..
haishhhh nasib ade Irfan & Qaisah camera junior ...cayalahhh luv u kids











 hahaha muke tak pueh hati...ade step lagi nak kene daki...
caiyokkkk qaisah antara peserta cilik yg support kitorg utk terus ke puncak...
tanpa dia mmg kitorg dah putus napas nak sampai puncak nun...
dia yg beriya2 mengajak kitorg utk teruskan perjuangan...
CAYALAHHHH!! Qaisah 7 years old






CONGRATULATONS GIRL!!!
 Finally ...sampai juga ke puncak gemilang "Menuju Puncak " lalalalala
kepuasan nyer hanya tuhan jer yg tau...betapa pendakian tu cukup bermakna bile kamu berjaya menawan hingga ke puncak yg dituju...
org kate tak la tinggi mane pun 400 meter tu...
tapi jgn eksen tauu...wpun tak tinggi tapi kalu cik odah ni yg tak pernah mendaki mmg menguji kesabaran betul lak...
huuuu cik odah zetyy kejang kaki tak bleh jalan tau...mase nak turun ...
nasib makcik bawak gajet minyak lebam gamat & krim analgesic FLANIL ...
selamat 30 minit rest..huuuu
len kali cik odah jgn buat2 lupe buat warp up dulu keyy..kasi urat2 longgar....




























 YAHUUUUOOO! sampai juge ke daratan finally..hahaha 
pe lagi melantak megie panas2 & coconut shake laa...
lepas geram beb!...sebelum balik sempat la menyoping t-shirt Broga Hill kat bawah tu...
nyoya juai mulah mulah saja...RM13 lengan pendek & RM20 lengan panjang..hahaha menyempat ;)

P/S ::: Berangan pasni Gunung Santubong & Serapi ...ameennnn ...yuhuuuu
semangat ken main jahh ;)